Till Minne av våra kära djur

Hawkwell Nikita 1989-2011

Hawkwell Nikita väntade föl, men trots övervakning gick allt snett och långfredags morgon den 22 april 2011 togs det svåra beslutet att avsluta hennes lidande och sända henne till de gröna ängarna, vår älskade lilla skatt, Nikita.

Nikita var vårt äldsta Exmoorsto och vårt stamsto. Alla våra avkommor härstammar från henne. Hon föddes 1989 i England på Stuteri Hawkwell som ägs av familjen Western. Hennes mor var 12/95 Hawkwell Miranda och pappa H17/3 Tawbitts Mr Toff, som även han härstammade ur hjord 12, så Nikita var en ren 12a kan man säga.

2008 var hennes bästa utställningsår någonsin, då fick hon 42p och BIR på utställning med svensk domare och blev BIS på riks där det var engelsk domare!

Hon har lämnat 9 avkommor med olika hingstar. Två av dem är idag godkända hingstar; Apples Original, som numera bor i England och Olympus Eros. Ytterligare en hingst blev godkänd för svenska domarna, men räckte inte riktigt till enligt engelsmännen som hade det avgörande ordet, detta var Olympus Atlas, som idag är valack.
Sju av de nio har fått mer än 40p på svensk utställning!
Nikita fick sitt sista föl den 31maj -09 e. hingsten Backuddens Heathcliff. Det blev ett stoföl, Olympus Indy Pearl som fick Diplom och 42p som treåring!
Sommaren 2009 premierades Nikita och höjdes direkt till ELIT med 250 poäng!

Nikita sattes efter två års uppehåll igång i ridning igen i november -09 och har fram till nyår 2010 lärt många barn att rida eller komma tillbaka till ridningen. Hon var den största favoriten för barnen, så vi är många som kommer att sakna henne.
Ett barn frågade mig, Johanna, om du var tvungen att sälja alla hästar utom en, vilken skulle du ha kvar? Svaret kändes självklart... Men så händer det ofattbara...
Min älskade lilla Nikita, hoppas våra själar möts igen i framtiden.

Leo 1996-2012

Leo kom till Johanna runt 2004, som omplaceringshund. Han flyttade med upp till Klas och han och Pandora kom alltid bra överens.

I januari 2012 blev Leo plötsligt så dålig i sina höfter att han inte kunde resa sig, då var det dags för honom att fara vidare. Precis när han dog, såg jag hur han blev hämtad av en flock hundar och han lämnade jordelivet viftandes på svansen :)

Leo blev runt 15 år gammal. (Född 96-97)

Ci-Vann 1997-2012

Ci-Vann kom till oss den 26 februari 2012. Det behövdes en ponny till, till ridskolan då Eros skulle åka till Josefin Björling över våren/sommaren för att betäcka hennes Sonette.

Ci-Vann blev genast en mycket omtyckt ponny och efter att Exmoorerna accepterat henne, verkade hon trivas väldigt bra hos oss.

Den 22 november verkade Ci-Vann lite hängig, så hon fick vila från ridningen. Vi upptäckte även en svullnad på ena ganaschen. Dagen efter tillkallades veterinär eftersom febern nu stigit till nästan 41 grader och hon inte kunde tugga sitt hösilage! 

Veterinären gav henne medicin och när vi släckte i stallet för kvällen, var Ci-Vann ganska pigg och hon åt av sitt hö.

När vi kom ut på lördagsmorgonen för att ge mer medicin hade lilla rara söta Ci-Vann farit vidare till de evigt gröna ängarna.

Blodproverna visade tydliga tecken på Masseter Myonecros, vilket innebär att tuggmuskeln dör och det kan även påverka hjärtat och ge plötslig död.

Lilla rara Ci-Vann, så kort tid vi fick känna dig, men vi vet nu också att du har det bra där du är nu.

Älskad och saknad av många.

Olympus Eros RE14 2005-2013

Eros föddes på midsommardagen 2005. Typiskt nog var jag just då hos Klas, som jag nyligen träffat, så Eros var ett par dagar gammal när jag först såg honom. Så liten och söt han var och en riktigt kelgris!

Sista helgen i augusti samma år flyttade jag in hos Klas och hästarna fick bo hos vänner till Klas. Där fanns en gammal smedja i en hage och vi delade allt i två delar, ston på ena sidan och hingsten Arum och unghästarna på den andra, så fick de gå där på lösdrift.

Tyvärr blev Eros mer och mer skygg när han fick så där och vi hade svårt att fånga in honom, men så fick alla hästarna någon bakterie i hovarna och gjorde så de fick hålvägg. Vilket slit, i flera månader! Men det kom något bra ur eländet, Eros blev tam! På med grimman, bli uppbunden, gjort rent hovarna, raspat lite och i med ny bomull med Vircon i alla hål, varje dag! Under denna period var Eros till salu, men bara en tjej kom och tittade. Hon backade självklart pga hovarna och tur var väl det för vilken underbar häst han blev!

När Eros var ett år såg David Brewer honom och han tyckte jag skulle spara honom som hingst något år till, för att se vad det kunde bli av honom. Som tvååring tittade den engelske domare vi hade på riks då, minns inte nu vem det var, på honom lite inofficiellt och rekommenderade att vänta ytterligare ett år innan visning.

Så kom dagen då jag hade anmält Eros till hingstinspektion, då var han tre år gammal och vi for ända ner till skåne för visning. minns att vi även hade med oss hans mamma Nikita och helsyster Hitachi i transporten. Det var David Brewer och Yvonne Campbell som var inspektörer och efter stor nervositet och väntan kom beskedet att de ville godkänna honom för avel!

Eros både reds och kördes in under våren som fyraåring och gick sin första körtävling redan efter bara några veckor i vagn! Han tävlades av Josefin Pettersson i främst körning, men var även med i tömkörningsklass i dressyr och agility samt reds i dressyrklass av då 6-åriga Julia Hansson! David Brewer hyllade Eros för sitt utmärkta temperament då lilla Julia red Eros i ridklassen med galopp på riks 2009.

2009 gick Eros med vårt sto Fiona, vilket resulterade i vår fine Jack Sparrow. Han betäckte även Apple Isadora under en brunst, men det blev inget av det. Isadora hade tidigare betäckts av andra hingstar, men inte tagit sig då heller.

Eros användes relativit mycket på ridskolan på gården och var en stor favorit då han var dels snäll när han gjordes i ordning, men också för att han var så otroligt duktig inom både dressyr och hoppning! Var det någon ponny man kunde lära barnen att rida sidvärtsrörelser på så var det Eros. Skänkelvikning och öppnor var han bäst på. Han gick nästan alltid i rätt form på tygeln med.

2011 skulle han betäckt både Fiona och min syster Josefins Exmoorsto Sonette, men ingen av dem ville efter det hemska som hade hänt Nikita vid fölningen, så det blev ingen betäckning.

2012 betäckte han först Fiona igen och sedan fick han åka till Josefin för att betäcka Sonette, vilket nu funkade bra. Dock var det bara Fiona som fölade, lilla Merida.

2013 fick Eros återigen gå ensam då inga ston kom på besök.

Frampå sensommaren fick Eros äntligen komma ut på rejält bete och det var tyvärr där det hemska hände. En kväll när Petra, som har betet, skulle göra vanliga kvällskollen, kom inte Eros. Hon letade och ropade, men inget gensvar. Hon ringde mig och jag skulle precis sätta mig i bilen igen när hon ringde igen. Hon hade hittat honom, död, utanför hagen på rygg med huvudet ner i ett dike och ena bakbenet fast i översta tråden. Hur detta gått till vet ingen, men vi tror och hoppas att han avled snabbt. Hans ben var inte blodigt, så han kan inte ha försökt komma loss, men det är en gåta.

Vår lille Eros. Så snäll och duktig. Du lämnar ett stort hålrum efter dig även om jag känner att du ibland hälsar på oss.

Läs gärna mer om Eros avkommor i fliken i menyn. 

Tarzan 1997-2015

1997 föddes Tarzan i det stall som jag hyrde in mina hästar i. Han flyttade med mig till lägenheten när hösten kom, men fick komma tillbaka till stallet på våren för att få vara ute under den varma tiden på året.

När jag flyttade därifrån flyttade han med mig till den lilla gård, som jag nu skulle hyra. Där bodde vi i några år, innan det var dags för nästa flytt, till en lägenhet i Herrljunga. Då jag inte ville att han skulle bli innekatt igen fick han bo hos syrran, men efter ett tag visade det sig att hennes dåvarande pojkvän var allergisk, så Tarzan fick flytta till det stall, som jag hyrde till hästarna.

2005 träffade jag Klas och vi, jag, Tarzan och alla hästarna flyttade hit till Linköpings kommun. Första året bodde vi i en lägenhet i ett hus på landet, men redan efter ett år köpte vi gården vi bor på nu. Här levde Tarzan ett gott liv fram tills vi tog det svåra beslutet att det var dags för honom att fara vidare, nästan 18 år gammal!!

Tarzan, en kelsjuk herre med karaktär och en mycket god jägare i sina yngre dagar.

Pandora 2005-2016

Pandora, schäfer-rottweiler, köpte Klas precis innan vi träffades. Jag fick kämpa i många år för att få ledarrollen, men sen har vi varit som lång och lerhalm och senaste tiden gick hon ständigt vid min sida! 

Pandora fick troligen livmoderinflammation, svarade bra på medicinen i ett par dygn innan hon plötsligt blev sämre igen.  I morse tog vi beslutet att sända henne vidare till djurens himmel 💜 

Aya 2005-2017

Aya var en Wachtel vi övertog från min syster Josefin och hennes man Björn. Hon var en otroligt snäll och kelig hund, som kunde gå lös här på gården trots att hon var jakthund. 

Hon kom till oss 2012 och fick åka tillbaka för jakt ett par gånger innan hon pensionerades. 

Blev sista tiden äldre med de skavanker det kan innebära. Ledvärk, dövhet och tumörer vid tuttarna. 

I december fick hon fara till andra sidan ❤️

Charm 1996-2018

Charm var en Exmoorponny som kom till oss våren 2012. Han var då fruktansvärt mager och omusklad. Fri tillgång på grovfoder i småmaskigt nät och försiktig igångsättning gjorde Charm till en bedårande ponny! 

När han var 19 år var han som allra finast och vann valack-klassen på Riks bland fyra deltagare! 

Charm var en uppskattad ridskoleponny och en favorit även för mig att rida. Det har blivit många härliga turer med honom! 

Den 7 januari hittade jag honom liggandes på rygg inne på lösdriften. Vi kämpade 24 timmar för hans liv, men sista timmen blev han plötsligt sämre och beslutet var ett faktum. 

På morgonen den 8 januari fick han fara vidare till de evigt gröna ängarna tillsammans med änglahästar som kom för att visa vägen ❤️

Hoppas innerligt Charm vill komma tillbaka till oss i framtiden ❤️

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS